Op 9 oktober jl. kwamen veehouders, experts en andere belangstellenden samen op de vierde editie van de kennisdag “Melken voor Morgen,” georganiseerd door vakbladen Veehouderij Techniek en Elite. Dit jaar bood kaasboerderij Verweij in Polsbroek een inspirerende locatie voor het evenement, dat als doel had de melkveehouderij te versterken door het delen van kennis. Het centrale thema: het optimaal benutten van genetisch potentieel in de melkveehouderij.
De dag werd mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Boumatic, en kende een breed scala aan sprekers die elk vanuit hun eigen expertise bijdroegen aan het thema. Mario Calus gaf een lezing over veranderende fokdoelen en de impact hiervan op de veehouderij. Willem van Laarhoven sprak over de vraag waarom de Nederlandse melkkoe niet ouder wordt, belichtte de uitdagingen rondom levensduurverlenging en de daarmee gepaard gaande voordelen.
Karel de Greef bracht het perspectief van “Fokkerij en Maatschappij” naar voren. Zijn betoog benadrukte de invloed van maatschappelijke eisen op de keuzes binnen de veehouderij en de rol van genetische selectie in het beantwoorden aan deze verwachtingen. Wim Kraaijenzank sloot aan met een prikkelende lezing over vruchtbaarheid en het belang van externe begeleiding hierbij, en gaf melkveehouders waardevolle handvatten om de vruchtbaarheid van hun vee verder te optimaliseren.
Gastheer en rondleiding op Kaasboerderij Verweij
Gastheer en melkveehouder Cock Verweij gaf de deelnemers vervolgens een kijkje in de praktijk van zijn eigen bedrijf. De rondleiding door de stallen en de kaasmakerij was voor velen een hoogtepunt, waar innovaties en de specifieke aanpak van Verweij in de kaasmakerij gedemonstreerd werden. Van de stal tot het kaaspakhuis, de bezoekers kregen een unieke inkijk in het bedrijf en konden hun vragen direct stellen aan Verweij en zijn team.
De organisatie kijkt terug op een succesvolle editie vol waardevolle inzichten en praktische tips voor melkveehouders die het genetisch potentieel van hun vee optimaal willen benutten.